Київська перепічка

Київська ПерепічкаКиїв сьогодні – це не лише пам’ятки старовини у поєднанні з сучасними спорудами. Це ще й певні традиції та ритуали, які неодмінно виконують гості Києва у супроводі екскурсоводів і яких нерідко дотримуються самі кияни.

Торкнутися пам’ятника коту Пантюші біля Золотих воріт, потерти каблучку на пальці бронзової Проні Прокопівни, загадати бажання під давньою липою на Старокиївській горі – без цього не обходиться жодна екскурсія Києвом. Але це далеко не все. Мова йде ще й про певні кулінарні традиції, адже під час прогулянки містом поліпшується не лише настрій, але й апетит. Щоб нашвидкуруч вгамувати його чимось «суто київським», радимо скуштувати знамениту Київську перепічку.

Неодмінна складова цієї традиції – відстояти довгу чергу, яка, на щастя зголоднілих екскурсантів та киян, рухається досить швидко. Ця черга на перетині Хрещатика та вулиці Богдана Хмельницького існує в Києві з 1981 року, і побачити її можна щоденно, з 9 ранку до 9 вечора. Завершується черга біля віконця із написом «Київська перепічка», де за порівняно невелику суму можна отримати смачну сосиску у дріжджовому тісті, обсмажену у фритюрі.

На початку 80-х, за часів СРСР, коли уся країна не уявляла життя без черг та дефіциту, Київська перепічка являла собою один із перших радянських фаст-фудів, або, як казали у тогочасному Києві, «наша відповідь хот-догу». Студенти, школярі, старше покоління – перепічку любили та люблять усі.

Сьогодні, за часів макдональдсів, суші-барів та інших закладів громадського харчування, простий пиріжок із сосискою здається чимось архаїчним, але все одно користується попитом. Можливо, секрет цієї популярності якраз і криється у простоті цієї страви, адже відомо, що усе геніальне є простим. 

А може, відповідь полягає у майстерності людей, які працюють у закладі, у їхній любові до Києва та відданості традиціям. Так, за 36 років існування у Київської перепічки змінилась лише ціна: з 22 радянських копійок до 13 українських гривень (станом на жовтень 2017 року). Усе інше – гомінкий Хрещатик, столики просто неба, запах смаженого тіста і неповторний смак – лишились незмінними.

Не зважаючи на вірність традиціям, Київська перепічка не забуває й про сучасні тенденції та має власні акаунти в соцмережах.

І, хоча аналогічні наїдки можна придбати в інших районах Києва, справжня, легендарна перепічка знаходиться тут, у самому центрі міста. Скуштувати «суто київську» страву та долучитися до інших незмінних традицій міста пропонуємо під час екскурсій Києвом.