Новини

26.02.2010

Пам'ятник засновникам Києва демонтують і відреставрують

Пам'ятник засновникам Києва - Кию, Щеку, Хориву та сестрі їх Либеді, на Набережному шосе, який був частково зруйнований 23 лютого, найближчими днями буде повністю демонтований з метою реставрації.

Про це повідомив начальник Головного управління охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації Руслан Кухаренко.

За словами Кухаренка, за попередньою інформацією пам'ятник відвезуть до майстерні. Там скульптуру розріжуть, вилучать залишки бетонної маси і знову зварять. Фігура Либеді відначально була виконана порожнистою, тому її ці роботи не торкнуться. „Туру” зроблять нову,  цілісну, з бронзи. До робіт з реставрації пам'ятника хочуть долучити авторів, щоб зберегти його оригінальність.

Кухаренко також сказав, що вартість відповідних робіт стане відома після розробки кошторисної документації. Водночас, за його прогнозами, роботи коштуватимуть не більше 3 мільйонів гривень.

За інформацією Кухаренка, пам'ятник засновникам Києва був виконаний в досить стислі терміни, і вже під час його виготовлення було припущено певних недоліків. Остання реставрація пам'ятника проводилася в 2007 році. Восени минулого року, під час планового обстеження пам'ятника, за словами начальника управління охорони культурної спадщини, "деструктивних процесів на пам'ятнику не спостерігалося".

Столична влада почала підготовчі роботи з реставрації пам'ятника засновникам Києва. Як повідомили мерії, завершення реставрації планується до Дня Києва.



Повернутись до переліку новин