Новини

26.11.2011

Запали свічку

Сьогодні, 26 листопада, в день пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років, о 16:00, відбудеться акція загальнонаціональної хвилини мовчання. Мільйони українців запалять свічки у вікнах своїх будинків та на різних церемоніях у рамках акції "Запали свічку".

 
До 2008 року, офіційна церемонія поваги пам'яті жертв проходила біля пам'ятного знаку на Михайлівській площі в Києві. Після відкриття Національного меморіалу пам'яті жертв Голодомору в Україні, місце проведення офіційної церемонії було перенесене до парку Слави.
 
За різними даними, жертвами голоду 1932-1933 років на території Української РСР, штучно організованого сталінською владою, стали від 2 до 8 мільйонів чоловік. Так, згідно з підрахунками сучасних демографів французького Institut national d'études démographiques, загальні втрати від голоду в УРСР склали 4,6 млн.человік, з яких 0,9 млн. на рахунку вимушеної міграції, 1 млн. - дефіцит народжуваності, і 2,6 млн. - розрахункова надсмертність. Згідно з розрахунком, виконаним за запитом Служби безпеки України, який ліг в матеріали кримінальної справи відносно організаторів Голодомору, втрати українського етносу в частині ненароджених склали 6 млн. 122 тис. чоловік. 
 
За станом на сьогодні, 26 країн світу визнали Голодомор геноцидом українського народу. 
 
День пам'яті жертв Голодомору в Україні щорічно припадає на четверту суботу листопада.


Повернутись до переліку новин