Новини

08.05.2014

«Кодекс Межигір’я»: виставка у художньому музеї Києва

Нещодавно навідалися до Національного художнього музею, де триває виставка «Кодекс Межигір’я». Виставка речей, що їх було знайдено у помешканні президента-втікача, залишила неоднозначні враження.

З одного боку, експозиція презентує громадськості ті предмети, які, без сумніву, є цікавими з мистецької точки зору. Стародруки і коштовні книги, ікони, колекційна зброя, картини Пікассо, Айвазовського та Полєнова – левова частка «скарбів Межигір’я» дійсно захоплює і приваблює естетично.

З іншої сторони, слова куратора виставки Олександра Ройтбурда про «волаючий несмак», «розкіш, гідну циганських баронів» та «жлобський смак» цілком правдиві. Не треба мати спеціальної освіти у галузі мистецтвознавства, щоб зрозуміти це. Але проблема, на жаль, набагато глибша, ніж банальна відсутність естетичного смаку в людини, яка очолювала нашу країну в останні роки.

Портрети у недоладних рамочках, шкіра крокодила, скульптури «себе, коханого» та інший коштовний мотлах - явні ознаки не лише несмаку, але й більш серйозних вад їх колишнього власника. Мова йде про доведений до межі культ особистості та, на жаль, особисте збагачення у якості єдиної мети діяльності та існування.

Не те, щоб ми не знали про це, але виставка «Кодекс Межигір’я» ще раз переконує у цьому.

Фотозвіт з виставки

Виставка триватиме до 27 липня 2014 р.

Адреса музею: вул. Грушевського, 6

Графік роботи:
середа, четвер, неділя: з 10:00 до 18:00 
п’ятниця: з 12:00 до 20:00 
субота: з 11:00 до 19:00 
понеділок, вівторок: вихідні 
Каса припиняє роботу за 1 годину до закриття музею. 
Вартість квитків: 20 гривень


Повернутись до переліку новин