Новини

10.09.2009

Київські каштани на межі зникнення

Останнім часом  кияни і гості столиці стурбовані долею головного київського символу – знаменитих каштанів. Колись смарагдово-зелене, величезне листя каштанів наразі починає жовтіти і сохнути ще на початку літа, а до осені дерева виглядають зовсім вже непривабливо. Вочевидь, такі зміни виникають недаремно. Ми спробували з'ясувати, що ж трапилося з каштанами і яка їх подальша доля.

На жаль, результат бесіди з київськими екологами виявився невтішним. Фахівці давно вже б'ють на сполох: над знаменитим символічним деревом нависла реальна загроза зникнення.

На сьогоднішній день 70% з майже двох мільйонів київських каштанів  уражені шкідниками. Вони і призводять до раннього пожовтіння листя з подальшим їх повним знищенням. До недавнього часу проводилася обробка дерев пестицидами, проте такий спосіб порятунку каштанів не є ефективним і до того ж являє загрозу для здоров'я киян. Торік через неправильне лікування або повну його відсутність довелося ліквідовувати понад 10 тисяч висохлих каштанів. На жаль, це набагато більше, ніж було посаджено молодих дерев.

Проте надія є - незабаром столичні каштани пройдуть особливий курс лікування. «Ліки» для каштанів вводитимуть в деревину спеціальними ін'єкціями. Така практика обробки дерев застосовується в деяких європейських країнах. На даний момент профільне управління разом із науковцями вирішують, який препарат краще застосувати. Також на порядку денному питання, куди слід вивозити опале каштанове листя, адже в ньому зимують личинки шкідників.

Однозначно, порятунок київських каштанів дешевим не буде –  одна ін'єкція коштуватиме не менше 25 доларів. Головне, щоб запропонований метод лікування виявився ефективним, інакше вже незабаром головний столичний символ – розкішний каштановий аркуш і прекрасне суцвіття-свічку – можна буде побачити лише на фотографіях.



Повернутись до переліку новин