Новини

02.10.2009

Розкрита ще одна таємниця Софійського Собору

Нещодавно на стінах Святої Софії Київської було виявлено витвори церковного художнього мистецтва 18-19 століть. Це унікальні розписи художника Селезньова, а також невідомого автора, які прикрашали центральний неф і Апостольський бічний вівтар собору. Їх  створили на гроші гетьмана Івана Мазепи. Довгий час вони були приховані за шаром спеціального бежевого побілу, за допомогою якого їх затонували майже півстоліття тому. Тоді вважали, що мазепинський живопис надмірно контрастний із тьмяними фресками 11 століття. До того ж, твори українського барокко розглядали  як негідні творіння. Тепер же їх вирішили відкрити, і незабаром цей небачений досі живопис стане доступним для загального огляду.

У числі творів, які відкриють для відвідувачів – зображення «Стрітення» і «Хрещення» у центральному нефі, лиця священномученика Макарія, святителів Кирила і Мефодія, першого Київського митрополита Михайла, святої рівноапостольної княгині Ольги і Хрестителя Русі Володимира в Апостольському бічному вівтарі.

Водночас, деякі з живописних робіт часів українського бароко на стінах Софії доки залишаються у полоні побілки. Йдеться про західну частину нефа, де частково збереглися картини на теми Вселенських соборів. Що саме там зображено, поки лишається загадкою. Якщо знайдуться кошти для продовження реставраційних робіт, то їх також покажуть відвідувачам Софійського собору.



Повернутись до переліку новин