Новини

06.10.2009

Київські музеї залишились без охорони

З жовтня цього року столичні музеї вже не охороняються державною службою охорони – на це немає грошей. Також немає дозволу наймати приватних охоронців. Не зважаючи на те, що в державної охорони розцінки майже в три рази вище, ніж в приватної, скористатися послугами «приватників» не можна, адже закон забороняє їм охороняти національні культурні цінності. Подібна ситуація вимушує співробітників скорочувати час роботи музеїв, а то й закривати їх зовсім.

Таким чином, понад десяток музеїв Києва опинилися в зоні ризику, в числі яких – музей Російського мистецтва, музей Івана Гончара та ін.  Унікальні шедеври мистецтва стають легкою здобиччю для шахраїв, а київські власті залишаються бездіяльними.

Багато музейних експонатів, що залишилися без охорони, є дорогими не лише в грошовому еквіваленті.  Це, в першу чергу, унікальні культурні об'єкти, що свідчать про досягнення нашої країни в області мистецтва.

Як стверджують міські власті, в даний момент ведуться переговори із співробітниками  служб державної охорони. До чого вони призведуть, поки що невідомо. Наразі діалог не приніс результатів,  і близько 12 музеїв Києва зачинені.



Повернутись до переліку новин