Новини

14.01.2017

Водохреща 2017

19 січня православні християни відзначатимуть Хрещення Господнє, або свято Водохреща (Йордана).

Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом усього року, лікуючи тілесні та духовні недуги. В усіх містах і селах, де є церкви, святять воду. Після освячення її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин. Залишається загадкою той факт, що вода з Водохреща не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року. 

У Києві навіть сьогодні зберегаться традиція пірнати в ополонку під час свята Водохреща, щоб увесь рік бути здоровим.

Цього року в столиці є багато місць, де можна скупатися у хрещенській ополонці.

Гідропарк

Традиційно свято Хрещення будуть відзначати у Гідропарку біля каплиці Хрещення Господнього. Вода буде освячена главою УПЦ КП. 

Парк Дружби народів

У парку Дружби народів відбудеться захід "Моржі Fest". Відвідувачі зможуть взяти участь у народних гуляннях та зануритись у водохресну купіль. У програмі – майстер-класи з моржуваннятаі різноманітні флешмоби. Також відбудеться заплив. Початок о 13:00. 

Оболонська набережна

На Оболонській набережній освячення води та хрещенські гуляння відбуватимуться біля Свято-Покровського собору.

Пирогове

Вранці у старовинній церкві Архистратига Михаїла відбудеться літургія освячення води на церковному подвір'ї. Пізніше буде розпалено символічне багаття, після чого розпочнуться святкові заходи з танцями та іншими розвагами. Вартість входу на територію музею становить 40 гривень. 

Парк Феофанія

Святкування у Феофанії розпочнеться з 8:00. На території парку є озера, де будуть знаходитись ополонки, є також місця для переодягання та обігріву. Після пірнання в ополонку можна буде зігрітися гарячими напоями та юшкою. Вартість входу на територію парку становить 20 грн. 

Мамаєва слобода

У Мамаєвій слободі святкування розпочнеться з літургії у церкві Покрови Пресвятої Богородиці. Після відбудеться хресний хід і Велике освячення води на озері біля церкви. З 12:00 всі бажаючі зможуть скупатися в йорданській воді. О 12:30 відбудеться спалення на вогнищі дідухів, обряд "Водіння кози" і символічне "вигнання Куті" за участю фольклорних колективів. О 13:00 розпочнуться народні гуляння з піснями та танцями. 

Озеро Тельбін

Зануритися в ополонку можна буде на Березняках, біля церкви Різдва Христового на проспекті Павла Тичини. 

Українське село

В етнографічному комплексі комплексі "Українське село" (с. Бузова під Києвом) святкове богослужіння розпочнеться о 10:00, воду освятять об 11:30, а купання в ополонці розпочнеться з 12:15. Скупатися можна буде або в озері, або в дубовій купальні. Працюватимуть теплі приміщення для переодягання.

Голосіївський парк

Жителів Голосієво запрошують відсвяткувати Водохреща у Голосіївському парку – біля Свято-Покровського Голосіївського монастиря. 


Повернутись до переліку новин