Новини

28.02.2011

Святкуємо Масляний тиждень!

Споконвіку люди вважали весну початком нового життя і шанували Сонце як джерело енергії й сили. У слов’янських народів веселим прощанням із зимою та зустріччю весни, що несе пробудження природи й сонячне тепло, було свято Масляної. Воно завжди супроводжувалось народними гуляннями та споживанням смачних страв.

В Україні  традиційною стравою Масляної завжди були вареники. Також, на честь сонця пекли прісні коржі, а згодом почали пекти млинці, які вважались „сонячним” символом.

Цьогорічне святкування Масляного тижня в Києві відбудеться із збереженням усіх стародавніх українських обрядів та звичаїв.

Так, у козацькому центрі „Мамаєва слобода” (вул. М.Донця, 2) нам обіцяють святкування Масляної за всіма канонами. Протягом цілого тижня, 3 28 лютого по 6 березня, тут триватимуть вечорниці, народні гуляння, смачні частування тощо.

Гурт дівчат, троїсті музики та козаки допоможуть усім охочим відчути колоритну атмосферу козацької Наддніпрянщини. Отже, кожна  неодружена дівчина чи парубок отримають на „Мамаєвій Слободі” так звану колодку, яку їм прив’яжуть до лівої руки. „Власники” колодок будуть змушені „викуплятись” (затанцювати спільно з фольклорним колективом). Тим часом, на ярмарковому майдані варитиметься в здоровезних казанах козацька каша, а також обов`язкові вареники з сиром та сметаною. Для гостей з Росії пропонуватимуться млинці з різноманітною начинкою.

Скуштувавши вареників чи млинців, запивши їх медовухою чи наливкою, гості зможуть прокотитись „Мамаєвою Слободою” на запряжених кіньми санях, покатати своїх дітей на „фургалці” (стародавній аналог сучасної каруселі), або ж придбати традиційні українські сувеніри на ярмарковому майдані.

Святкування Масляної на території музею Івана Гончара (вул. Івана Мазепи, 29), що відбудеться 4 березня 2011 року, запропонує  цікаву і насичену програму під назвою „На Колодія, на Запусти, на Масляну”. Тут будуть проведені майстер-класи для дівчат від народних майстрів з виготовлення „колодок”, вечорниці, танці.

Для киян та гостей міста вже стало традиційним святкування Масляної в музеї Пирогово, де  6 березня  буде максимально відтворений давній обряд Колодія.

Також, на веселощі очікуємо від "Експоцентру Україна" (просп. Глушкова, 1), де можна буде зустрітися зі старослов'янською богом шлюбу Колодієм, а кожен зять зможе покатати улюблену тещу на возі чи санях, погодувати її варениками та млинцями. На додачу – веселі конкурси, концерти та майстер-класи. 6 березня тут спалять опудало зими.

Окрім того, святкування Масляної в Києві не омине інших районів столиці.



Повернутись до переліку новин