Новини

02.12.2016

Зимові свята 2016-2017 в Києві

Зимові свята 2016-2017 на Софійській площіЗимові свята традиційно розпочинаються 19 грудня – на день Святого Миколая. У цей день в Києві відкриється новорічно-різдвяний ярмарок, а також яскравими вогниками засяє головна ялинка країни. Приблизно о 19:00 Святий Миколай власною персоною відкриє новорічну ялинку, а допомагати йому будуть його почесні гості – перші особи України та Києва.

Цьогорічна 26-метрова красуня-ялиночка родом із Івано-Франківської області. Вже на початку грудня її привезуть до Києва та змонтують на Софійській площі. Поступово відбуватиметься ритуал прикрашення ялинки. Організатори свята повідомили, що темою свята в цьому році стане яворівська іграшка*. Тисяча яворівських іграшок, зі справжнього дерева, буде прикрашати головну ялинку, а довжина гірлянд на ялинці складатиме 3 кілометри.

Головною ареною для новорічних свят 2016-2017 у Києві, як і минулого року, стане історичний Київ (Софійська та Михайлівська площі, а також Володимирський проїзд, який їх єднає).

Окрім ялинки, на Софійській площі буде розташовано сцену для виступу артистів, панорамний майданчик, а також майданчики для селфі. Загалом на Софійській площі відбудеться 15 концертів, у яких будуть задіяні більше трьох тисяч артистів.

Новорічні заходи 2016-2017На Михайлівській площі збудують Місто Розваг. Тут встановлять дитячі та дорослі гірки, розмістять крижані скульптури, тунель бажань, карусель, резиденція Миколая та навіть колесо огляду.

Володимирський проїзд перетвориться на Місто майстрів. Тут зберуться митці з усієї України та представлять свої роботи з бавовни, соломи, дерева, глини та інших натуральних матеріалів. Для розміщення їхніх витворів та різних сувенірів, а також для продажу їжі та напоїв обладнають понад 100 дерев'яних будиночків. Буде влаштований фуд-корт, де можна буде попоїсти та зігрітися чаєм, кавою чи глінтвейном.

Окрім головної новорічної локації, святкові заходи відбудуться на Контрактовій і Поштовій площах (Поділ), біля київської мерії, а також на Співочому полі у Печерському ландшафтному парку.

У дзвіниці Києво-Печерської Лаври буде працювати резиденція Святого Миколая. Відвідавши її, діти та дорослі матимуть чудову нагоду  поспілкуватись зі Святим Миколаєм та поділитися з ним найпотаємнішими бажаннями, а також сфотографувати цей яскравий момент та отримати подарунок. А ще – відвідати виставку Казковий вернісаж, побувати в альтанці бажань, скуштувати новорічні солодощі, взяти участь у майстер-класі з прикрашання святкових пряників.

Організатори заходів вважають, що цьогорічні зимові святкування у столиці побачать щонайменше 5 мільйонів туристів.

*Яворівська забавка (іграшка)

Яворівська іграшкаВиробництво дерев'яних забавок розпочалось ще у XVIII столітті на Яворівщині, що у північно-західній частині Львівської області. Проте найбільшої популярності воно набуло у середині XIX століття.

Яворівські забавки майструють переважно із осики, яка, за народними переказами, відганяє лихі сили. Забавки розписують у традиційній яворівській манері, яка називається «вербівкою» (усі малюнки, здебільшого квіти і листочки, виконуються у вигляді вербових гілок).

Традиційно для розпису використовувалося три кольори: зелений – символ трави та листя, червоний, який позначає плоди та ягоди, а також синій, що означає небо та воду. У ХХ столітті з'являється  четвертий колір – жовтий, як символ сонця.

Яворівські забавки не є шкідливими для дітей, оскільки їх виготовляють з натуральної деревини та розписують безпечними акриловими фарбами. Раніше для розпису використовували рослинні барвники.

Типові Яворівські забавки – це різноманітні візочки з драбинками, силуетно вирізаними кониками, іграшкові меблі: столи, скрині, стільці, лави-ліжка, іграшкові музичні інструменти: скрипки, сопілки, пищики, тріскачки. Довгий час яворівські різьбярі виготовляли на продаж анімалістичні фігурки, переважно коників. У 20-30-х роках XX століття під впливом фабричних іграшок у Яворові, крім традиційних забавок, починають виготовляти автомобілі й літачки.



Повернутись до переліку новин