Новини

08.08.2009

До Києва привезли мощі святих, що рятують від чаклунства

В суботу, 8 серпня, в храм святого апостола Луки при госпіталі МВС по вул. Мануїльського, 19, з одеського монастиря привезли святі мощі праведників Кипріана та Іустинії, відомих своєю допомогою в захисті від чаклунства і всілякого зла. Святині будуть доступні для поклоніння до 8 вересня щоденно з 8:00 до 19:00 год.

Святий Кипріан був язичником, родом з Антіохії. Ще в ранньому дитинстві він був відданий на служіння поганським богам. З семи до тридцяти років Кипріан навчався в найбільших центрах язичництва — на горі Олімп, в містах Аргос і Таврополь, в єгипетському місті Мемфіс і у Вавілоні. Осягнувши премудрість язичницької філософії і чаклунства, він був посвячений на Олімпі у жерці. Повернувшись в Антіохию, Кипріан почав шануватись язичниками як головний жрець. Він умів управляти стихіями, насилати мор і виразки, викликати мерців. Багато людських душ згубив великий жрець, навчаючи людей чаклунству і служінню бісам.

У тому ж місті жила християнка — дівиця Іустинія. Звернувшись до Христа і привернувши до дійсної віри батьків, вона присвятила себе Небесному Женихові і проводила час в посту і молитві, зберігаючи дівування. Коли хлопець Аглаїд запропонував Іустині стати його дружиною, вона відповіла відмовою. Аглаїд звернувся до Кипріана і попросив у нього допомоги - шляхом чаклунства схилити Іустину до заміжжя. Але як не намагався Кипріан, нічого не міг зробити, бо свята мучениця молитвою і постом зводила нанівець всі підступи диявола.

Святі мощі, що захищають від чаклунства

Заклинаннями насилав Кипріан на святу діву бісів, що розпалювали в ній плотську пристрасть, але вона виганяла їх силою Хресного знамення і гарячою молитвою до Господа. Всі чари зникали, і розбігалися біси від одного вигляду і навіть імені святої діви. Розгніваний Кипріан наслав мор і виразки на сім'ю Іустинії і все місто, але і тут був переможений її молитвою.

Зрозумівши безплідність своїх чарівничих злочинів, Кипріан звернувся до сатани із словами: "Якщо ти боїшся навіть тіні Хреста і тремтиш, почувши Ім'я Христове, то що ж ти робитимеш тоді, коли сам Христос прийде по тебе?" Диявол миттю кинувся на  жерця  і почав бити і душити його. Святий Кипріан вперше випробував на собі силу Хресного знамення та Імені Христова, захистившись ними від ворожого нападу. З глибоким покаянням прийшов він до місцевого єпископа і віддав на спалювання всі свої книги. А на інший день, прийшовши в церкву, не хотів виходити з неї, поки не прийняв Святого Хрещення.

Подвигом свого подальшого праведного життя святий Кипріан затверджував велику силу гарячої віри в Христа. Незабаром святий Кипріан був зведений в сан єпископа. Він обернув до Христа стільки язичників що в його єпархії нікому було приносити жертви ідолам, тому їх капища були покинуті.

Свята Іустинія віддалилася в монастир і була обрана  ігуменею. Під час гоніння  християн при імператорові Діоклетіані єпископ Кипріан і ігуменя Іустинія були схоплені і привезені до Нікомідії, де після лютих мук були усічені мечем. Знаючи про дивне звернення до Христа святого священномученика Кипріана, християни часто удаються до молитовної допомоги святого в боротьбі з нечистими духами.
 



Повернутись до переліку новин