Новини

15.08.2009

У Лаврі відремонтують каплицю святого Агапіта

На території монастиря планують відреставрувати стару каплицю. Йдеться про будівлю ясно-зеленого відтінку, на фасаді якого укріплений знак боротьби з СНІДом – стрічка, перевернута петлею вниз. Зовні воно виглядає цілком пристойно і охайно, хоча її інтер'єр вимагає особливого ремонту. Необхідно побілити каплицю усередині, укріпивши двері, вікна і перекриття, а також гвинтові сходи.

Після проведення всіх необхідних робіт тут збираються відкрити храм-часовню в ім'я преподобного Агапіта Печерського. Агапіт, чернець Києво печерського монастиря, в давнину був талановитим лікарем, і прославився він своєю безвідплатною допомогою хворим, отримавши велику популярність завдяки зціленню тяжкохворих молитвами і зіллям. За переказами, він вилікував від смертельної рани князя Володимира Мономаха. Мощі Агапіта Печерського знаходяться в Ближніх печерах Києво Печерської Лаври і вважаються джерелом чудес і зцілень. Назвати каплицю в ім'я лікаря прадавніх часів  досить символічно, оскільки каплиця знаходиться на території Інституту епідеміології і інфекційних захворювань, і тут займаються проблемами СНІДУ.

Преподобний Агапіт Печерський

Проект внутрішніх реставраційних робіт вже готовий. Зараз казначейство монастиря збирає пожертвування, і каплицею почнуть опікуватись приблизно через три місяці.



Повернутись до переліку новин