Новини

23.03.2010

Як врятувати дерева і зберегти статус "зеленої столиці"?

Ні для кого не секрет, що стан дерев у Києві є незадовільним. Екологічно несприятлива атмосфера, хвороби, паразити, надлишки шкідливих речовин в ґрунті після зимових посипань слизьких тротуарів – усе це може призвести до втрати столицею тисяч дерев.

Київська влада намагається знайти вирішення цієї проблеми. Зокрема, у вересні 2009 року Головне управління екології і охорони природних ресурсів Київміськадміністрації вивчало можливість і способи лікування каштанів, заражених мінуючою міллю. Були запропоновані способи лікування хворих дерев спеціальними ін'єкціями, які винищують паразитів.

Окрім того, за словами генерального директора КО "Київзеленбуд" Олександра Козловського, працівники об'єднання усю зиму регулярно посипали доріжки київських парків і скверів тільки піском, не використовуючи ані суміші, ані солі. Завдяки цьому, як стверджує А. Козловський, корінню дерев в київських парках не загрожує отруєння сульфатами під час танення снігу.

Між тим, траси взимку посипалися не лише піском, але й сіллю. Проте деревам, що зростають уздовж трас, нічого не загрожує, оскільки "під час розчищення трас забруднений сніг вивозився, танув і стікав в міську каналізацію, не потрапляючи у зелені зони".

Ще один планований захід щодо порятунку київських каштанів - це поступова заміна "хворих" білих каштанів червоними.

Сильна забрудненість повітря в столиці є причиною захворюваності білих каштанів і втрати ними естетичного виду. Тому "Київзеленбуд"  планує поступово замінити "хворі" білі каштани в Києві червоними каштанами.

"Запобігаючи цій проблемі, "Київзеленбуд" запланував з часом замінити хворі білі каштани, особливо тих "ветеранів", які досягли 50-річного віку, на адаптовані до забрудненого довкілля м’ясо-червоні каштани ", - сказано у повідомленні.

"Київзеленбуд" підкреслює, що червоні каштани є менш чутливими до забруднень, тому ростуть і квітнуть навіть у сильно загазованому середовищі.

Крім того, "Київзеленбуд" має намір активізувати висадку кленів і відмовитися від висадки тополь з огляду на те, що пух провокує алергічні реакції у жителів.

Довідка: усі зелені насадження на території столиці займають 56,5 тис. га (у тому числі 36,1 тис. га лісових насаджень), що складає 67,4% від усієї території міста.



Повернутись до переліку новин