Новини

03.07.2014

5 липня - День Дніпра

5 липня в столиці України відзначатимуть День Дніпра - великої та могутньої ріки, оспіваної багатьма видатними письменниками, художниками, поетами.

Вже понад 10 років щорічно, в першу суботу липня, День Дніпра відзначають у багатьох містах України, Росії та Білорусі. Це свято - свого роду данина пошани Дніпру від усіх міст, розташованих на цій річці. Це також привід замислитись про екологічну ситуацію Дніпра, яка з року в рік, на жаль, не покращується. 

Київ не випадково називають «Містом на Дніпрі». Історично Дніпро дуже важливий для нашого міста. Саме він зіграв ключову роль у формуванні та розвитку Києва і Київської Русі. Основний торговий шлях «із варяг у греки» пролягав саме по Дніпру. Вирішальною для Києва битвою в ході Великої Вітчизняної Війни була саме битва за Дніпро в 1943 році, і її результат - звільнення Києва від гітлерівців.  

Сьогодні роль Дніпра для міста і городян також величезна: це і міське водопостачання, і ГЕС, і навігація, і рибальство, і відпочинок на пляжах.

Основною локацією святкування Дня Дніпра 2014 є Поділ - район Києва, який, по суті, отримав свою назву завдяки Дніпру («по долу річки Дніпро»). Тут пройде лицарський турнір, в ході якого визначать кращого лицаря Києва. А «дамою серця» лицаря, ймовірно, стане переможниця конкурсу краси «Дніпровська русалонька», який також пройде на Подолі. 

До вечора Контрактову площу - головну площу Подолу - заполонять артисти різних жанрів: співаки, танцюристи, циркачі, виступами яких зможуть помилуватися всі, хто прийде на свято.

Варто також зазначити, що цього року День Дніпра збігається зі святкуванням Івана Купала.



Повернутись до переліку новин