Новини

01.09.2009

У Києві з'явився новий пам'ятник

31 серпня в Києві на студентській галявині Національного Технічного Університету відкрили пам'ятник українській поетесі Олені Телізі. Автором проекту виступив відомий український скульптор Володимир Щур. Його бронзові скульптури вже давно відомі киянам та гостям міста. Це Голохвастов і Проня Прокопівна з фільму "За двома зайцями" навпроти Андріївської церкви,  Паніковський з твору „Золоте теля” на Прорізній, архітектор Городецький в Пасажі, актор та режисер Леонід Биков у формі військового льотчика поблизу парку Слави та ін.

Пам'ятник споруджений за кошти колишнього випускника НТУУ "КПІ" мецената Дмитра Андрієвського та самого Університету.

В церемонії урочистого відкриття пам’ятника взяли участь ректор НТУУ "КПІ" Михайло Згуровський, голова Солом’янського району Іван Сидоров, почесний голова Всеукраїнського жіночого товариства імені Олени Теліги Ольга Кобець, студенти університету.

Місце для пам’ятника обрано не випадково, оскільки поетеса мешкала у провулку неподалік КПІ і нерідко прогулювалась тут. До того ж, батько Олени Теліги займався викладацькою справою у стінах Політеху.

Олена Телiга (1907 — 1942) – вiдома поетеса, літературний критик, дiяч української культури. Була організатором і головою Спілки українських письменників в окупованому німцями Києві, редагувала літературно-мистецький додаток до газети "Українське слово" – "Літаври". Протягом усього недовгого життя вона прагнула незалежності України та вболівала за розвиток українського слова, національної культури. 22 лютого 1942 року українську письменницю-патріотку було розстріляно у Бабиному Яру разом із чоловіком та соратниками.



Повернутись до переліку новин