Новини

19.11.2009

Київ поділять на чотири історичні ареали

На сьогодні в Києві можна виділити три історичних центри – Стародавній Київ, Поділ та Печерськ. Нещодавно директор Науково-дослідного інституту пам'яткоохоронних досліджень Мінкультури Олена Сердюк повідомила про те, що у майбутньому в столиці будуть позначені такі історичні ареали: Центральний, Південний, Китаївський та Дорогожицький.

Отже, Центральний ареал, в якому знаходиться найбільша кількість пам’ятників старовини, буде поділено на Старокиївську частину (центр – Софійський собор), Подільську, Печерську частини (центр – Києво Печерська Лавра).

Південний ареал буде включати в себе музей народної архітектури й побуту „Пирогово” та парк „Феофанія”. Китаївський охопить урочище Китаєво, а Дорогожицький – територію Кирилівської церкви, Бабиного Яру, Лук’янівського кладовища, тобто північну частину міста.

На думку О. Сердюк, визначення меж історичних центрів частково вплине на їхню забудову. Це має захистити місто від хаотичної та безконтрольної забудови, проте навряд чи повністю вирішить цю проблему в столиці. Саме тому в Генплані потрібно прописати режими використання історичних ареалів та обмеження будівництва в них.

З огляду на це, за словами О. Сердюк, слід було б також виокремити як історичний центр Стару Дарницю на Лівому березі, цікаву як окреме містечко з незвичайними спорудами, що, можливо, могло б запобігти поступовому знищенню старої частини цього району.



Повернутись до переліку новин