Новини

18.01.2010

У Софії Київській з'явилося панно з писанок

Минулого тижня  в Софійському соборі відбулося відкриття експозиції мозаїчного панно під назвою "Погляд у вічність". Панно з лицем Божої Матері, яке складається з 15 тисяч писанок, подарувала Національному заповіднику "Софія Київська" українська художниця Оксана Мась.

Автор композиції розповіла, що на створення панно за релігійними мотивами її надихнула українська ікона "Богородіця Еллеуса" XVII століття, яка і лягла в основу експозиції. Художниця відзначила, що з самого початку вирішила панно не продавати, а віддати його країні і людям, проте вона навіть і не мріяла про те, що воно стане частиною експозиції національної скарбниці "Софія Київська".

Створення роботи тривало 9 місяців. У виготовленні експозиції взяли участь близько 70 чоловік: професійні майстри, учні художніх шкіл і центрів дитячої творчості, друзі художниці, колеги по цеху музиканти і навіть черниці.

Писанки для панно створювали представники різних регіонів країни, але найактивніше брали участь жителі центральної України і Одеської області.

Дерев'яні писанки, з яких складається панно, абсолютно різні за кольоровою гаммою і зображеннях на них. Вони закріплені на 54 панелях. У приміщенні "Софії" панелі змонтували в єдину композицію по 7 метрів заввишки і шириною. Важить композиція понад 2,5 тонн.

За словами Оксани Мась, спільна вартість роботи склала близько 80 тис. доларів. Профінансувала проект сама художниця.

Як відзначила сама автор, панно "Погляд у вічність" є її першою роботою в рамках авторського проекту відродження духовності сучасної людини "Гелій-3". Зараз художниця спільно з творчою групою завершує дві наступні роботи – великі викладені писанками сфери діаметром по 2,5 метри.

Українська художниця Оксана Мась провела понад 60 персональних виставок. Її роботи представлені в 150 приватних колекціях Росії, України, США Франції і багатьох інших країн світу.
Твори Оксани Мась неодноразово були представлені на міжнародних арт-форумах.

Картини художниці прикрашають експозиції „Українського музею” в Нью-Йорку, музеїв сучасного мистецтва Москви, Амстердама, Пермі, а також художніх музеїв Львова і Донецька.



Повернутись до переліку новин