Новини

26.01.2010

Шоколадний будиночок відкриють для відвідувачів.

Незабаром "Шоколадний будиночок" на Печерську прийматиме гостей. Незвичайний особняк по вулиці Шовковичній, 17, який через своє зовнішнє оформлення у шоколадних тонах кияни охрестили "Шоколадним будиночком", запрошує на екскурсію.

За словами Юрія Вакуленка, директора Музею російського мистецтва, екскурсанти зможуть побачити вісім залів чарівного особняка, три з яких вже відреставровані. Усі охочі зможуть дізнатися про історію "будиночка", про тих людей, які в ньому жили, про їх побут, а також про київську знать 19 століття в цілому.

Вартість квитка в музей складатиме 5 грн., для пенсіонерів і дітей - безкоштовно.

Раніше приймалося рішення про те, що в "Шоколадному будиночку" буде знаходитись дитяча картинна галерея.

Особняк, що іменується "Шоколадним будиночком", був побудований наприкінці 19 століття головним архітектором Києва - В.М. Ніколаєвим, за замовленням купця С. С. Могилевцева. Окрім незвичайного зовнішнього обрамлення цієї будівлі, примітний також його інтер'єр. Особливої уваги заслуговує  Білий зал у стилі барокко, де господарі приймали почесних гостей і влаштовували бали. Прекрасний і Візантійський зал, в обрамленні розкішної гірлянди у вигляді фруктів, який служив Могилевцеву і його сім'ї їдальнею. До нього приєднується не менш презентабельний Мавританський зал, головна риса якого - різьблені гіпсові панелі стін. Варто звернути увагу і на мармурові сходи в стилі ампір, з масивними литими перилами.

Майже кожен зал прикрашений дорогими люстрами і бра. Стіни і стелі обрамлені вишуканим розписом, ліпниною і позолотою. Підлоги покриті паркетом із різноманітним художнім малюнком.

У радянські часи в Шоколадному будиночку знаходився РАГС.

На жаль, не можна не відмітити, що на сьогодні стан деяких частин будівлі вартий сподівань на краще. Місцями протікає дах, збирається конденсат в інженерних спорудах усередині двору, в поганому стані знаходяться карнизи, потрібне підсилення фундаментів.



Повернутись до переліку новин