Новини

21.07.2010

Чудеса Києва

В ході другого етапу акції "7 чудес України : замки, фортеці, палаци" проходить представлення областями своїх номінантів на звання кращих. Нині на перемогу претендують 137 об'єктів із різних куточків країни. Напередодні Всесвітнього дня туризму і Дня туризму в Україні - 27 вересня 2010 року - відбудеться визначення 21 фіналіста акції. Переможці будуть визначені шляхом експертного і Інтернет-голосування до грудня поточного року. В результаті буде вибрано сім замків, фортець і палаців України, які й отримають статус "чудес" нашої країни.

Учасниками акції "7 чудес України : замки, фортеці, палаци" від Києва стали: Маріїнський палац, Кловський палац, а також Київська фортеця - музей і фортифікаційна споруда.

Маріїнському, а в минулому – Царському палацу, понад 250 років. Симпатизуючи Україні та її жителям, імператриця Єлизавета виявила бажання звести в Києві свій палац. Його побудував Іван Мічурін у стилі бароко за проектом архітектора Б. Растреллі. Будівництво двоповерхового палацу, щедро прикрашеного ліпленням, разом зі службовими флігелями завершилось у 1752 році. Вдало розташовану царську резиденцію завжди оточувало море зелені. 1870 року за наказом Олександра ІІ звели другий поверх зі зображенням давніх форм, втрачених через пожежу. Найбільше палац подобався імператриці Марії Федорівні,  яка переїхала жити до Києва, і відтоді він став називатись Маріїнським. В різні часи палац використовували як водолікарню, військовий штаб, технікум, музей, шпиталь, редакцію газети. В роки незалежної України у палаці відбуваються найурочистіші події від одержання нагород до вручення вірчих грамот Президентові України. До 2012 року триватимуть реставраційні робот палацу.

Кловський палац був побудований в середині 18 століття для розміщення в ньому імператорських осіб, які прибували до Києва для відвідання Києво-печерської Лаври. Проте з цією метою йому служити не довелось. Над його створенням працювали видатні архітектори: Г. И. Шедель, П. И. Нейолов, С. Д. Ковнір. Інтер'єр палацу вишукано розписаний українськими художниками. Спочатку в палаці розміщувалася друкарня Києво-Печерської Лаври, потім, в різний час – військовий шпиталь, чоловіча гімназія, жіноче духовне училище. У роки громадянської війни Кловський палац був зруйнований, в 1930 р. – відновлений. З 1982 по 2003 р.р. в приміщенні палацу знаходився музей історії Києва. Зараз в будівлі працює Верховний суд України.

Київська фортеця була зведена в 19 столітті на Печерську. Тоді вона носила назву Нової фортеці і відносилася до західноруської лінії укріплень. Не маючи важливого стратегічного значення, кріпосні споруди використовувалися як штаби, казарми, а також як місце перебування політичних ув'язнених. Частина укріплення називається Косий капонір; воно знаходиться під кутом до земляного валу, звідси і назва "косий". Виглядає воно як напівпідземне приміщення, з цегляними стінами. У приміщенні Фортеці знаходиться музей.

Варто згадати, що у серпні 2008 року в Україні офіційно обрали Сім природних чудес країни. Ними стали: заповідник Асканія-Нова (Херсонська область), регіональний ландшафтний парк Гранітно-степове Побужжя (Миколаївська область), Дністровський каньйон (Вінницька, Івано-Франківська, Тернопільська і Хмельницька області), Мармурова печера (Крим), Національний природний парк Подільські Товтри (Хмельницька область), озеро Свитязь (Волинська область), озеро Синевир (Закарпаття).
 



Повернутись до переліку новин